Alles wat u moet weten over spiraalveren: soorten en toepassingen

Spiraalveren zijn een veelzijdig en essentieel element in een verscheidenheid aan mechanische toepassingen. Ze worden vaak gebruikt voor het opslaan en vrijgeven van mechanische energie, het bieden van demping en het handhaven van spanning in verschillende apparaten en systemen. In dit artikel gaan we dieper in op spiraalveren, bespreken we de verschillende typen en onderzoeken we hun verschillende toepassingen.

Wat zijn spiraalveren?

Spiraalveren zijn veren die de vorm hebben van een spiraal of helix. Ze hebben doorgaans een ronde doorsnede en kunnen, afhankelijk van de toepassing, gemaakt worden van verschillende materialen zoals staal of RVS.

  • Trekveren: Trekveren slaan krachten op en brengen deze over door vormveranderingen. De veerconstante kan via de veergeometrie en materiaalkeuze worden gewijzigd. Door de uiteinden uit elkaar te trekken wordt de trekveer belast. De kracht wordt via ogen of verbindingselementen aan de veeruiteinden geïntroduceerd. De opgeslagen energie komt weer gedeeltelijk vrij als de veer samentrekt.
  • Torsieveren: Torsieveren worden meestal gebruikt waar koppel moet worden gegenereerd of rotatie-energie moet worden verzameld. Zo worden torsieveren gebruikt voor scharnieren, contragewichten en hefboomretouren. De verschillende toepassingsgebieden in de industriële en installatiebouw, maar ook in de automobielindustrie, vereisen verschillende veerontwerpen.
  • Drukveren: Drukveren worden ingedrukt en werken deze drukkracht tegen. Ze worden vaak aangetroffen in producten zoals balpennen, schokdempers en schakelaars.

Waar worden spiraalveren gebruikt?

Door hun veelzijdigheid zijn spiraalveren geschikt voor een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën. Enkele van de belangrijkste toepassingsgebieden zijn:

  • Auto-industrie: Schroefveren worden gebruikt in schokdempers, koppelingen, remmen en kleppen.
  • Elektronica: Ze vinden hun toepassing in schakelaars, connectoren en diverse precisie-instrumenten.
  • Bouwsector: Spiraalveren worden gebruikt in deuren, poorten en andere bouwtoepassingen.
  • Medische hulpmiddelen: Ze worden gebruikt in medische hulpmiddelen zoals infuuspompen, chirurgische instrumenten en ventilatoren.
  • Lucht- en ruimtevaartindustrie: Schroefveren worden gebruikt in vliegtuigonderdelen zoals deuren, kleppen en landingsgestellen.
  • Industriële machines: In industriële machines en systemen worden ze gebruikt voor trillingsdemping, koppelregeling en spanningsbehoud.

Waarom spiraalveren belangrijk zijn

Als het gaat om de betrouwbaarheid en prestaties van mechanische systemen, kan er niet genoeg nadruk worden gelegd op spiraalveren. Ze bieden stabiliteit, schokabsorptie en handhaven de spanning, wat cruciaal is voor soepele bewegingen en een veilige werking. Het kiezen van de juiste spiraalveer is cruciaal.

Neem contact op met de Alcomex-experts

Het kiezen van de juiste spiraalveer kan complex zijn, vooral voor veeleisende toepassingen. Vaak is het nuttig om de expertise van Alcomex te raadplegen. Niet alleen kunnen wij u de juiste veer aanbevelen, maar vaak kunnen wij ook maatwerkoplossingen aanbieden die specifiek zijn afgestemd op uw wensen.

logo alcomex