Speciale productietechnieken

Speciale productietechnieken

Om in te spelen op de marktontwikkelingen en groeiende vraag naar hoogwaardige veren heeft Alcomex een compleet testprogramma ontwikkeld. Dit testprogramma bepaalt de levensduur van trek-, druk- en torsieveren. Alcomex houdt voor maatproducten verschillende aspecten in acht, denk hierbij aan: specifieke klanteisen, de applicatie, veerconfiguratie, chemische samenstelling, omvormingsgraad en ductiliteit van de draad, oppervlakte- en warmtebehandelingen.

Kogelstralen van veren

deurveren kogelstralen

Naast de standaard productietechnieken heeft Alcomex ook de mogelijkheid om torsie-, druk– en trekveren te kogelstralen. Het doel van kogelstralen is om de mechanische eigenschappen van de veren te verbeteren.

Tijdens de productie ontstaat er spanning aan de draadoppervlakte en aan de binnenzijde van de veer. Voor dynamisch belaste veren zorgt deze oppervlaktespanning ervoor dat de materiaaleigenschappen niet volledig worden benut. Door de veer te kogelstralen, wordt de vermoeiingsweerstand verbeterd en zijn de volgende verbeteringen meetbaar:

  • meer spanningsconcentraties in het oppervlak
  • minder vermoeiing (omdat oppervlaktedefecten worden dichtgezet)
  • de oppervlaktehardheid neemt toe

Door te kogelstralen kan de levensduur gemakkelijk worden verdubbeld ten opzichte van onbehandelde veren. Kogelstralen is dus een prima oplossing voor drukveren, die op vermoeiing worden belast, en torsieveren in deursystemen waar de levensduur belangrijk is.

Trekveren en torsieveren

Trekveren en torsieveren met dicht op elkaar liggende windingen worden normaal niet gekogelstraald omdat het gunstige effect beperkt is (gesloten windingen). Deurveren (torsie) waar de levensduur van belang is, worden bij Alcomex echter altijd gekogelstraald. Door de oppervlakteverbetering (spanningstoename en verdichting) en de toename van de hardheid is het mogelijk de mechanische eigenschappen van de veren significant te verbeteren.

Drukveren

Dynamisch belaste drukveren worden voor gebruik tot bloklengte ingedrukt. Door dit indrukken ontstaat plastische vervorming en treden spanningen op in het oppervlak, die in tegengestelde richting van de spanning werken hetgeen bij normale belasting optreedt. Door het “zetten” van de veer verminderd de reductie van de spoed wanneer de veer wordt gebruikt. Voorindrukken is aanbevolen wanneer veren onder hoge spanning moeten werken. Het zetten wordt in de praktijk altijd gedaan onder normale omstandigheden, echter veren die in een hogere temperatuur worden gebruikt, dienen te worden gezet bij deze temperatuur.

logo alcomex