Trekveren

Trekveren

trekveren tekening

Trekveren zijn naast drukveren de meest gangbare veren en komen in allerlei vormen voor. Het basisprincipe van een trekveer is eenvoudig; onder invloed van een trekkracht wordt de veer langer en na het wegnemen van de kracht keert de veer terug in zijn originele positie (elastische vervorming). Dit eenvoudige mechanische principe heeft er dan ook voor gezorgd dat trekveren veelvuldig en in allerlei applicaties worden ingezet. Trekveren worden meestal vervaardigd uit verenstaal (1.1200 – EN 10270-1) of uit RVS 302 (1.4310 EN 10270-3) maar uiteraard zijn er ook andere materialen mogelijk.

Veerberekening

De trekkracht die door een veer kan worden gegenereerd is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de afmetingen. Deze gegevens leiden tot de veerconstante die de kracht per mm uitrekking aangeeft:

c = glijmodulus x d⁴/(8 x Dm³ x nw) (Klik op de pijl voor uitleg bij deze berekening)
c= veerconstante [N/mm indrukking]
glijmodulus= materiaalafhankelijk
d= draaddikte
Dm= diameter hart op hart (van de veer)
nw= werkzame wikkelingen

 

duits oog tekeningTrekveren zijn meestal voorzien van “vaste ogen”, deze ogen worden direct machinaal aan de veerbody vervaardigd. Hier zijn verschillende standaard mogelijkheden voor en de meeste gebruikte zijn “Duitse en Engelse ogen”. De wijze waarop de veer wordt bevestigd in een systeem (“oog” c.q. de ophanging) is het zwakste punt van de veer en daarom is het type ophanging c.q. “oog” afhankelijk van de gewenste levensduur en belasting (statisch / dynamisch).

 

Trekveren uit voorraad

De meeste standaard trekveren zijn direct uit voorraad leverbaar en gemakkelijk te bestellen in onze webshop. Let op: alle uit voorraad geleverde standaard trekveren zijn voorzien van een gesloten “Duits oog”. Indien bij u de technische gegevens reeds bekend zijn, dan kunt u gemakkelijk de juiste veer vinden door middel van onze trekveer-calculator.

Ga naar de trekveer-calculator

 

Trekveren op maat

Naast ons volledig voorraadprogramma is het bij Alcomex mogelijk trekveren op maat te laten produceren. Alle “op maat”-veren worden volledig afgestemd op uw specifieke applicatie. Indien nodig worden deze veren voorzien van een coating of ondergaan een oppervlaktebehandeling om ze geschikt te maken voor u applicatie. De korte omsteltijden van ons moderne machinepark maken het mogelijk ook maatstukken te produceren in kleine series tegen een aantrekkelijke prijs. Neem contact op met ons technisch team. Zij adviseren u graag.

Leg uw uitdaging aan ons voor
logo alcomex