Trekveren

Trekveren

Alle trekveren in deze catalogus zijn gestandardiseerd. alle belangrijke technische gegevens zijn al voor u berekend en overzichtelijk terug te vinden.

Trekveren op maat

Naast onze voorraad veren produceert Alcomex ook klantspecifieke, trekveren op maat. Denk hierbij aan verschillende materialen, afmetingen, nabehandelingen en afwerking. Door gebruik te maken van de meest moderne productiemiddelen zijn wij in staat om met een korte omsteltijd van onze machines te werken en bieden wij ook kleine series maatstukken aan tegen een aantrekkelijke prijs.

Leg uw uitdaging aan ons voor

Trekveren uit voorraad

Bent u een particuliere klant of wilt u in de webshop trekveren bestellen. Alle standaard veren, genoemd in de catalogus, zijn in onze webshop terug te vinden. u kunt vaker standaard trekveren kopen door een account maken aan te maken. Ons systeem slaat uw orders op, zodat u deze altijd kan inzien en met 1 knopdruk opnieuw kunt bestellen.

Ga naar de webshop

Standaard trekveren leveringsprogramma

Deze catalogus bevat het Alcomex standaard leveringsprogramma, conform DIN 13906. Voorraad trekveren zijn alleen in Verenstaal C75, EN 10270-1 1.1200 of in RVS 301/302, EN 10720-2 (1.4310) in de catalogus opgenomen.  U kunt hier de catalogus downloaden.

Hier downloaden

Trekveren zijn naast drukveren de meest gangbare veren en komen in allerlei vormen voor. Het basisprincipe van een trekveer is eenvoudig; onder invloed van een trekkracht wordt de veer langer en na het wegnemen van de kracht keert de veer terug in zijn originele positie (elastische vervorming). Dit eenvoudige mechanische principe heeft er dan ook voor gezorgd dat trekveren veelvuldig en in allerlei applicaties worden ingezet. Trekveren worden meestal vervaardigd uit verenstaal (1.1200 – EN 10270-1) of uit RVS 302 (1.4310 EN 10270-3) maar uiteraard zijn er ook andere materialen mogelijk.

Veerberekening

De trekkracht die door een veer kan worden gegenereerd is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de afmetingen. Deze gegevens leiden tot de veerconstante die de kracht per mm uitrekking aangeeft:

c = glijmodulus x d⁴/(8 x Dm³ x nw) (Klik op de pijl voor uitleg bij deze berekening)
c = veerconstante [N/mm indrukking]
glijmodulus = materiaalafhankelijk
d = draaddikte
Dm = diameter hart op hart (van de veer)
nw = werkzame wikkelingen

duits oog tekeningTrekveren zijn meestal voorzien van “vaste ogen”, deze ogen worden direct machinaal aan de veerbody vervaardigd. Hier zijn verschillende standaard mogelijkheden voor en de meeste gebruikte zijn “Duitse en Engelse ogen”. De wijze waarop de veer wordt bevestigd in een systeem (“oog” c.q. de ophanging) is het zwakste punt van de veer en daarom is het type ophanging c.q. “oog” afhankelijk van de gewenste levensduur en belasting (statisch / dynamisch).

logo alcomex