Drukveren in stansmachines

Drukveren in stansmachines

Drukveren worden in werktuigbouw stansmachines op verschillende plaatsen ingebouwd, afhankelijk van het ontwerp en de specifieke toepassing van de machine. Hier zijn enkele mogelijke toepassingen van drukveren in stansmachines:

Drukveren in stansmachines en mogelijke toepassingen

Mattrijsafsluiting:

In stansmachines worden drukveren vaak gebruikt om de matrijsafsluiting te realiseren. Ze worden geplaatst tussen de matrijs en de stansplaat om een gelijkmatige en gecontroleerde druk op het materiaal uit te oefenen tijdens het stansproces. Deze drukveren helpen om de matrijs op zijn plaats te houden en zorgen voor een consistente stansdiepte en kwaliteit.In stansmachines worden drukveren vaak gebruikt om de matrijsafsluiting te realiseren. Ze worden geplaatst tussen de matrijs en de stansplaat om een gelijkmatige en gecontroleerde druk op het materiaal uit te oefenen tijdens het stansproces. Deze drukveren helpen om de matrijs op zijn plaats te houden en zorgen voor een consistente stansdiepte en kwaliteit.

Terugloopmechanisme:

Drukveren kunnen ook worden gebruikt in het terugloopmechanisme van de stansmachine. Ze helpen om de stansplaat terug te trekken na elke stansbewerking en bereiden de machine voor op de volgende cyclus. De drukveren dragen bij aan een efficiënte en snelle beweging van de stansplaat, waardoor de productiviteit van de machine wordt verhoogd.

Snijgedeelte:

Drukveren kunnen worden ingebouwd in het snijgedeelte van de stansmachine om de nodige snijkracht uit te oefenen op het snijgereedschap. Ze helpen bij het snijden van materialen zoals metaalplaten, kunststofplaten, rubber, textiel en meer.

Aanvoer- en positioneringssystemen:

Drukveren kunnen ook worden gebruikt in aanvoer- en positioneersystemen van stansmachines. Ze helpen bij het nauwkeurig positioneren en geleiden van het materiaal dat wordt gestanst. Door de juiste druk en veerkracht toe te passen, zorgen deze drukveren ervoor dat het materiaal stabiel blijft en op de juiste plaats wordt gehouden tijdens het stansproces.

Drukregeling:

Sommige stansmachines kunnen drukveren gebruiken als onderdeel van een drukregelingssysteem. Door de spanning van de veren aan te passen, kan de operator de snijkracht en diepte van het snijgereedschap regelen, afhankelijk van de specificaties van het te snijden materiaal.

Omgevingsfactoren die veerconfiguratie beïnvloeden

Het precieze ontwerp en de plaatsing van drukveren in stansmachines kunnen variëren afhankelijk van de specifieke machinebouwer en toepassing. Het is belangrijk om onsover uw machine te informeren. Wij kunnen dan met alle nodige specificaties en eisen rekening houden die u ons stelt. In de branche weten we dat we vaak rekening moeten houden met de volgende systeem eisen:

Temperatuur:

Stansmachines kunnen in omgevingen met verschillende temperaturen werken, variërend van normale kamertemperatuur tot extreme temperaturen, zoals in hittebehandelingsfaciliteiten. Het is belangrijk om materialen te kiezen die geschikt zijn voor de werktemperatuur en om rekening te houden met thermische uitzettingseffecten op de machineonderdelen.

Vochtigheid:

Sommige stansmachines worden gebruikt in omgevingen met hoge vochtigheid, zoals bijvoorbeeld in drukkerijen. Deze vochtigheid kan corrosie en oxidatie van machineonderdelen veroorzaken. Het is essentieel om corrosiebestendige materialen te gebruiken en maatregelen te nemen om vochtinfiltratie te voorkomen.

Staub und Schmutz:

In industriële omgevingen kan stof, vuil en andere deeltjes aanwezig zijn. Deze deeltjes kunnen zich ophopen op de machineonderdelen en invloed hebben op de werking en levensduur van de machine. Regelmatig onderhoud en reiniging zijn belangrijk om de goede werking van de machine te waarborgen.

Trillingen:

Stansmachines kunnen worden blootgesteld aan trillingen als gevolg van hun eigen bewegingen of externe bronnen, zoals andere machines in de productielijn. Trillingen kunnen invloed hebben op de prestaties en duurzaamheid van de machine en kunnen resulteren in vermoeiing en slijtage van onderdelen. Het is belangrijk om trillingsdempende maatregelen te nemen, zoals het gebruik van schokabsorberende materialen of trillingsisolatie.

Chemische blootstelling:

Afhankelijk van de toepassing kunnen stansmachines worden blootgesteld aan chemische stoffen of agressieve omgevingen. Dit kan corrosie of degradatie van machineonderdelen veroorzaken. Het gebruik van chemisch bestendige materialen en coatings is belangrijk om de duurzaamheid van de machine te waarborgen.

Relevante normen voor veeroplossingen in stansmachines

Elk van deze factoren kan van invloed zijn op de materiaal keuze en functionaliteitseisen van de veer. Dit betekend dat u een technische veren oplossing van Alcomex ontvangt, dat geheel volgens uw specificaties en eisen wordt vormgegeven. Daarbij is het goed om uw normen- en eisen te kennen:

ISO 9001:

Deze norm heeft betrekking op kwaliteitsmanagement in het ontwerp, de productie en de levering van producten en diensten. Alcomex is ISO9001 gecertificeerd.

ISO 16089:

Deze norm specificeert de veiligheidseisen voor stansmachines. Het omvat aspecten zoals veiligheidsvoorzieningen, bedieningseisen, beveiligingssystemen en veiligheidsinstructies. Hoewel deze norm zich niet specifiek richt op veren, kan het van invloed zijn op het ontwerp en de installatie van veren en veersystemen om te voldoen aan de veiligheidseisen.

ISO 20607:

Deze norm specificeert de termen, definities en specificaties met betrekking tot precisie-stansmachines. Het omvat aspecten zoals prestatiecriteria, nauwkeurigheid, herhaalbaarheid en betrouwbaarheid. Hoewel het zich niet specifiek richt op veren, kunnen deze specificaties van invloed zijn op het veerontwerp en de veereigenschappen die nodig zijn in stansmachines om volgens de norm te presteren.

Welke veer u specifiek nodig heeft is afhankelijk van uw machine en welke onderdelen u hierin verwerkt. Wat zeker is, is dat iedere machine veermechanismes bevat. Onze drukveren voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en wij kunnen drukveren, specifiek ontworpen voor toepassingen in stansmachines aan u aanbieden. Alcomex drukveren bieden duurzaamheid, nauwkeurigheid en veiligheid in elke toepassing.

We hebben een breed scala aan standaard- en maatwerkoplossingen, om aan de specifieke behoeften van uw machines te voldoen. Ons deskundig team staat klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste drukveren voor optimale prestaties.

Advies over het gebruik van drukveren in stansmachines

Wanneer u geïnteresseerd bent in het verbeteren van uw stansmachines, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij staan klaar om te bespreken hoe onze drukveren uw machines kunnen optimaliseren.

logo alcomex