Kwaliteit is veerkrachtig: Hoe wij zorgen voor oplossingen op maat

Regelmatig wordt de vraag gesteld of er veren gemaakt kunnen worden volgens een bepaalde specificatie of tekening. En daar zitten wel wat hersenkrakers bij. Om zeker te zijn worden veren soms zo nauw getolereerd en “overgespecificeerd” dat ze niet te maken zijn of dat de productie ervan erg kostbaar wordt.

Fit-Form-Function

In overleg kijkt Alcomex dan altijd naar ‘’Fit-Form-Function’’. Hierbij wordt gekeken wat er voor nodig is om een veer te laten functioneren in een bepaalde applicatie en deze dan ook nog economisch te kunnen produceren. Er is veel mogelijk, omdat Alcomex beschikt over CNC-gestuurde wikkelbanken. Echter hangt alles af van het gebruiksdoel.

Tegenwoordig wordt er veel gekeken naar de ‘’cost of quality’’ en daarom past Alcomex, SPC (Statistic Production Control) toe. Voor de meer kritische applicaties wordt er standaard een Control Plan gemaakt en geeft Alcomex een PSW (Part Submission Warrant) af. Alcomex zal altijd advies geven en aangeven volgens welke tolerantie er veren worden geproduceerd.

Soms is het noodzakelijk om prototypes te vervaardigen. Dit komt, omdat bijvoorbeeld de scheefstand van een drukveer wel theoretisch te berekenen (zie DIN EN 13906) is. Echter zien we dat dit in de praktijk toch kan afwijken of u krijgt te maken met draadvormen die praktisch niet te meten zijn.

Oplossing op maat voor veren

Er wordt voor speciale applicaties daarom altijd een CP (Control Plan) opgesteld waarin wordt vastgesteld welke maten kritisch zijn en te allen tijde gecontroleerd moeten worden. Dit wordt vastgelegd in een protocol.

In overleg is er veel mogelijk en komt Alcomex altijd tot een oplossing op maat. Heeft u een specifieke uitdaging op maat? Neem dan nu contact met ons op. Weet u al precies wat u wilt? Bestel dan uw veren direct online via onze webshop.

Door: Marco Dekker | Hoofd Research & Development
logo alcomex