Hoe werkt een torsieveer?

Als specialisten in veren krijgen wij veel vragen binnen. Daarom hebben wij besloten deze blog ook in te zetten om jullie te informeren over de werking van onze producten. In de komende maanden zullen we meerdere veren behandelen. We beginnen met de werking van een torsieveer.

Waar worden torsieveren in gebruikt?

Torsieveren zijn een oude en bekende toepassing voor veren en komen overal voor, ons dagelijks leven zou heel complex worden als we geen gebruik kunnen maken van de specifieke eigenschappen van torsieveren. Bekende toepassingen zijn de natuurlijk de deurkruk, het klepje van de Senseo, de muizenval en uiteraard deurveren.

Werking van een torsieveer

Het principe is simpel en bij ieder graad hoekverdraaiing (opwinden) neemt het moment (kracht x arm) toe [Nmm/°], dus simpel gesteld des te meer spanslagen des te hoger het moment (torque) dat een torsieveer kan leveren. Het gekozen materiaal in combinatie met de draaddikte en het aantal wikkelingen bepalen de werking. De draaddikte is bepalend voor de maximale belasting en voor levensduur is massa nodig dus veerlengte (aantal wikkelingen).

Ten gevolge van de spanslagen wordt een torsieveer langer (1 draaddikte per 360° slag) en wordt de diameter kleiner. Hier dient in het ontwerp rekening mee te worden gehouden, want als de torsieveer over een as wordt geschoven en gespannen en men houdt geen rekening met de diameter verkleining, dan is de werking niet goed of wordt de torsieveer onherstelbaar beschadigd. De diameter verkleining kan worden berekend en deze berekening is terug te vinden in de DIN. Uiteraard beschadigt een torsieveer als deze niet in de goede richting wordt gespannen. Er dient dus te worden opgelet of er een links of rechts gewikkelde veer moeten worden toegepast. 

Torsieveren breken door een trekspanning

Een veelgemaakte vergissing is dat een torsieveer kapot gaat ten gevolge van wringing, dit is echter niet het geval. Torsieveren bezwijken ten gevolge van trekspanning. Dus kleine scheurtjes of beschadigingen in het oppervlak van de draad zijn funest. Een goede methode om dit zoveel mogelijk te verbeteren is kogelstralen waardoor het oppervlakte verdicht en de hardheid toeneemt.

Torsieveer bij Alcomex

Alcomex beschikt over een groot assortiment torsieveren die allemaal berekend zijn conform DIN 13906 en indien gewenst worden ze ontworpen door ons engineeringsteam en op maat gemaakt.

logo alcomex