Marktleider door Research & Development – Deel 4
Niks zo veranderlijk als de levensduur
Levensduur van veren is iets waar niemand in de markt, en zeker geen verenproducent, zijn nek voor uitsteekt. De uitdaging zit in het blijven proberen iets te doen op dit gebied. Als het gaat om deurveren (sectionaal-, kantel-, industrie- of gewoon een garagedeur, dan wordt het wat gemakkelijker. We hebben hier immers tonnen aan testdata. Voor deze veren is het schrijven van een materiaal- en berekeningsspecificatie in samenhang met de levensduur makkelijker.
Het blijft natuurlijk zuiver theoretisch, want er zijn veel variabelen vanuit de praktijk. Reden genoeg om begin 2018 te starten met het inrichten van een compleet nieuw testcentrum en nog meer te gaan investeren in Research & Development. In het nieuwe R&D centrum wordt volop getest, veelal in samenwerking met relaties uit de markt. Want wie kent de belasting specificatie nu beter dan de eindgebruiker.
Het voorbeeld van de trampoline
Toch blijft het in veel gevallen een beetje koffiedik kijken. Een makkelijk voorbeeld zijn trampoline veren. Hoe worden de veren nu eigenlijk belast? Welk risico schuilt in het feit dat de veren het kunnen begeven? Kort gezegd, wat is nu eigenlijk de gewenste levensduur? Bij trampolineveren met ogen zou je eigenlijk niet verder moeten gaan dan 10.000 cycli (quasi statisch, want het oog blijft natuurlijk de zwakke plek) maar dat betekent in de praktijk misschien een weekje springen. Gelukkig kunnen we in dit soort gevallen in overleg met onze partner vaak het ontwerp aanpassen om dit soort problemen te tackelen.
Blijft natuurlijk altijd nog de vraag “hoe worden trampoline veren nu eigenlijk belast” en die vraag is niet makkelijk te beantwoorden dus doen we in dit geval samen met onze partner veel veldwerk, data analyse en feitelijk een complete DFMEA (Design Failure Mode Effect Analyses). “Al doende leert men” is het gezegde en dat geldt zeker voor R&D.
Eerdere delen in de serie research & development gemist? Lees deel 3 hier!
Door: Marco Dekker | Hoofd Research & Development