VIOD investeert in verbeterde Slijptechnologie

VIOD ziet het aandeel industriële veren sterk groeien. Met name het aandeel op dikke draad diameters groeit. Draad diameters dikker dan 18mm. De eisen die klanten stellen op het gebied van kwaliteit dwingt ons om na te denken over de juiste technologie en tegelijktijdig op meer efficiëntie en kostenbesparingen.

De oudere slijptechnologie die VIOD sinds jaar en dag gebruikt, heeft jarenlang goed gewerkt en zijn diensten bewezen. Maar gezien de veranderende marktomstandigheden en de prijs competitiviteit, zijn efficiëntie in steltijden, cyclestijden en onderhoud erg belangrijk. Voor VIOD is dat een mooie kans om te investeren in nieuwe machines die technologisch flink zijn verbeterd t.o.v. de oudere modellen. De machines worden steeds “slimmer” dat geeft ons de mogelijkheid om meer veren in dezelfde tijd te verwerken. Of veren te produceren die andere bedrijven niet kunnen maken.

Nieuwe droogslijpmachine voor geavanceerde programma’s

Er is vooral behoefte aan geslepen industriële drukveren. Vorig jaar is er op de slijperij geïnvesteerd in een nieuwe droog slijpmachine. Deze OMD MA-16 7000 is de vervanger van de oude OMD MA-16 7000. De laatst genoemde machine was al weer 30 jaar oud en draaide nog op een MS-DOS besturing. Programmering van deze machine was beperkt. Nu met de nieuwe machine is het mogelijk om veel meer geavanceerde programma’s te maken. Het feit dat je met verschillende toerentallen de 2 slijpschijven kan aansturen zorgt ervoor dat we de veren niet meer om hoeven te draaien op het einde van de cyclus. Het verbruik in slijpstenen is door verfijnde techniek in de nieuwe machine afgenomen met 60%. Hydrauliek en pneumatiek zijn vervangen door servomotoren die veel preciezer en nauwkeurig te programmeren zijn dan de oude systemen.

Aankomst van de nieuwe natslijpmachine

Dit jaar nog wordt er bij VIOD nog een natslijper geleverd. Deze vervangt de 2 oude natslijpmachines die sinds begin jaren 70 dienst hebben gedaan. Ook hier hebben wij gekozen voor een OMD. De OMD H-80 geeft ons de mogelijkheid om veren met een buitendiameter van max 330mm te kunnen slijpen. Voorheen was dat 250mm. Ook deze machine heeft dezelfde gebruiksvriendelijk programmatuur filosofie als de andere OMD slijpmachines. Hierdoor is het mogelijk om je werknemers gemakkelijker te rouleren. Daarnaast werkt het motiverend voor de werknemers om met nieuwe machines te werken.

In juni 2023 hebben wij voor het eerst een drivers meeting op locatie georganiseerd. Managing Director Lesjöfors Fjädrar AB Jan Carlson en Managing Director Lesjöfors Heavy Springs UK Micheal Gibbs, waren te gast bij VIOD. Op basis van de ervaringen die er zijn gedeeld kwam naar voren dat OMD dé leverancier is wat slijpmachines betreft. De prijs-kwaliteit verhouding en de goede service is bij OMD uiteindelijk beter dan bij alternatieve fabrikanten zoals Dorn.

Met de groeiende vraag naar geslepen veren en de concurrentie van de Aziatische markt, is technologie een belangrijke driver om concurrerend te kunnen blijven. VIOD is blij om de groeiende vraag naar grotere en dikkere veren te kunnen ondersteunen in onze fabriek in Breukelen.

logo alcomex