Hoe werken drukveren?

Recentelijk zijn wij begonnen met het geven van antwoorden op vragen die wij vaak binnen krijgen. Het eerste artikel in deze reeks ging over de werking van torsieveren. Vandaag duiken wij dieper in de werking van drukveren. Hoe werken drukveren en wat kan Alcomex hierin betekenen voor uw bedrijf? We bespreken het allemaal in dit artikel!

Wat zijn drukveren?

Drukveren zijn spiraalvormige veren en worden in veel bekende producten toegepast. Een bekend voorbeeld is daarbij de balpen waarbij een drukveer gebruikt wordt voor het in- en uitdrukken van de pen. Dit is een van de vele voorbeelden waarbij een drukveer van pas komt.

Hoe werkt een drukveer?

Drukveren zijn waarschijnlijk de meest gebruikte veren en komen bijna overal voor, het basisprincipe is simpel: hoe verder je de veer indrukt des te hoger de ontwikkelde kracht [N/mm indrukking]. De toepassingen zijn legio en niet meer weg te denken uit de samenleving. In een auto zitten bijvoorbeeld ca zes- tot achtduizend drukveren in allerlei schakelaars en sensoren.

Drukveren van Alcomex

Binnen Alcomex zijn we in staat alle standaard drukveren uit voorraad te leveren. Indien gewenst, ontwerpen wij de ideale drukveer voor uw systeem. Net als bij alle andere veren is de toepassing van belang en dit heeft veel invloed op de functie. Vandaar dat wij alle standaard materialen voeren zoals onder andere RVS, verenstaal (C75, 1.1200) Inconel en Hasteloy. Onze technische afdeling kan u informeren over de mogelijkheden om de levensduur van veren te verlengen met coatings en oppervlaktebehandeling.

Stempelveren

Een andere bijzondere toepassing van drukveren zijn stempelveren. Deze veren zijn speciaal ontwikkeld voor hele hoge krachten. Het direct zichtbare kenmerk is dat de veren zijn vervaardigd uit rechthoekige draad. Ten gevolge van het materiaal (CrV4), het speciale hardingsproces en de geometrie kunnen deze veren belastingen hanteren van vele duizenden kilo’s bij slechts geringe indrukking. 

logo alcomex