Klokveren

Klokveren

Klokveren, ook wel krachtveren of haarveren genoemd; zijn de oudste vorm van platte veren en het meest voorkomende type dat tegenwoordig wordt gebruikt. Ze zijn gemaakt van stripmateriaal of platgewalste draad die is gevormd in een platte spiraalvorm. Klokveren zijn ideaal voor installaties die axiaal beperkt zijn, maar radiaal meer ruimte hebben.

De natuurlijke neiging van de klok om uit te zetten, geeft een moment aan het prieel of de behuizing, waardoor een bruikbaar koppel wordt geproduceerd. Het gegenereerde koppel is cumulatief, zodat de kracht toeneemt naarmate de veer strakker wordt gewikkeld en afneemt naarmate deze afrolt. Ze hebben veel overeenkomsten met krachtveren, maar hebben een werkbereik dat zelden meer dan één slag is.

Het productieassortiment klokveren bestaat voornamelijk uit verenstaal of roestvrij staal met hoge treksterkte maar ook van zacht materiaal dat na het vormen gehard en getempereerd wordt.

Clock springs

Technische informatie over klokveren

Klokveren zijn ook torsieveren en zijn het tegenovergestelde van torsiestaven, die zijn gemaakt van verendraad. Als we kijken naar de vorm van de beschikbare ruimte voor de veerfunctie, dan neemt de doorbuiging van een klokveer toe naarmate het aantal spoelen toeneemt, wat betekent dat radiale ruimte beschikbaar moet zijn. Ze zijn gemaakt van materiaal met een rechthoekige doorsnede bestaande uit platgewalste draad of koud- of warmgewalst band.

De belasting wordt via poten in de veer gebracht, meestal een binnen radius die 90 graden naar binnen is gebogen, die in een gleuf in een schacht is geplaatst. Verdere variaties in beenvorm zijn mogelijk voor het buitenste been.

Speciale kenmerken – Klokveren

  • Hoge koppelafgifte per doorbuigingseenheid
  • Relatief lage kosten
  • Normale restspanningen
  • Breed assortiment aan materialen
  • Koud vervormen maximale materiaaldikte 5,00 mm
  • Warmvormende maximale materiaaldikte 12,00 mm

Op maat gemaakte klokveren

Naast onze voorraad veren produceert Alcomex ook klant specifieke, op maat gemaakte klokveren. Dit kan in verschillende materialen, afmetingen en afwerkingen.

Veren aanvragen
logo alcomex